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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS REGARDING AB 1775 
COMPLIANCE ON CAMPUS 

Recent legislation (Assembly Bill 1775- Ward. Occupational safety: live events) signed into law 
implements new workplace safety training and certification requirements for entertainment 
events vendors who produce live events at public events venues.   

What is Assembly Bill 1775 (AB 1775)? 

Assembly Bill 1775  requires a contracting entity to require an entertainment events vendor to 
certify for its employees and employees of its subcontractors that those individuals have 
complied with specified training, certification, and workforce requirements, including that 
employees involved in the setting up, operation, or tearing down of a live event at its public 
events venue, as defined, have completed prescribed trainings of the United States Department 
of Labor’s Occupational Safety and Health Administration. The bill would require the division to 
enforce those provisions by issuing a citation and a notice of civil penalty, as specified, and 
deposit those funds in the Occupational Safety and Health Fund.1 

What businesses are considered "entertainment events vendors"? 

Entertainment events vendors are private employers that contract to set up, operate or tear 
down a live event at a public events venue. This includes any subcontracted employer involved 
in setting up, operating, or tearing down a live event. Direct employees of the public events 
venues are not required to fulfill the training and certification requirements of Labor Code 
section 9251. 

What is a public events venue? 

Under AB 1775, a public events venue is any of the following: 

• a state-operated fairground
• a county fairground
• a state park
• a California State University facility that hosts live events
• a University of California facility that hosts live events
• an auxiliary organization-run facility that hosts live events

Source:   
Bill Text - AB-1775 Occupational safety: live events. (ca.gov) 
Safety on Staging for Live Events - Frequently Asked Questions | Cal/OSHA 

https://pluralpolicy.com/app/legislative-tracking/bill/details/state-ca-20212022-ab1775/1035962
https://casetext.com/statute/california-codes/california-labor-code/division-5-safety-in-employment/part-14-safety-on-staging-for-live-events/section-9251-vendors-must-certify-training-completion-and-certification-requirements-of-all-employees
https://casetext.com/statute/california-codes/california-labor-code/division-5-safety-in-employment/part-14-safety-on-staging-for-live-events/section-9251-vendors-must-certify-training-completion-and-certification-requirements-of-all-employees
https://leginfo.legislature.ca.gov/faces/billTextClient.xhtml?bill_id=202120220AB1775
https://www.dir.ca.gov/dosh/Event-Staging-Safety.html
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What is an "auxiliary organization"? 

Under AB 1775, an auxiliary organization is an entity associated with the California State 
University system or the University of California system. Auxiliary organizations are defined 
in California Education Code section 89901. 

What must a contracting entity do to comply with AB1775? 

A contracting entity shall require an entertainment events vendor to certify for its employees, 
and any subcontractors’ employees, as part of the contract for production of any live event at 
its public events venue, both of the following: 

• An employee of an entertainment events vendor involved in the setting up, operation,
or tearing down of a live event at the venue has completed the Cal/OSHA-10, the
OSHA-10/General Entertainment Safety training, or the OSHA-10 as applicable to their
occupation.

One of the following applies: 

• Heads of departments and leads have completed the Cal/OSHA-30, the OSHA-
30/General Entertainment safety training, or the OSHA-30, and are certified through the
Entertainment Technician Certification Program relevant to the task or tasks they are
supervising or performing, or another certification program, as specified by the division.

• The entertainment events vendor certifies that its employees and any subcontractors’
employees meet the conditions for a skilled and trained workforce.

• An entertainment events vendor shall certify in writing, and as part of the contract, that
they have verified the training completion and certification requirements of all
employees, and any subcontractor’s employees, who will work on the setting up,
operation, or tearing down of the event.

Does AB 1775 apply to direct employees of the public venue? 

The requirements of the certification section shall not apply to a direct employee of the public 
events venue. 

What activities are included in "operating" a live event? 

Operating a live event includes activities such as operating lighting, sound, pyrotechnics, 
machinery, electrical apparatus, scenery, audiovisual equipment, or rigging. 

https://casetext.com/statute/california-codes/california-education-code/title-3-postsecondary-education/division-8-california-state-university/part-55-california-state-university/chapter-7-auxiliary-organizations/article-1-general-provisions/section-89901-auxiliary-organizations


Created:  October 2023 Page 3 

What is the Cal/OSHA 10? 

Cal/OSHA-10 means a 10-hour course offered by a training provider that is authorized by an 
OSHA Training Institute Education Center to provide the course. 

What is the OSHA-10 and OSHA-10/General Entertainment Safety? 

OSHA-10 means the United States Department of Labor's Occupational Safety and Health 
Administration's 10-hour course on workplace health and safety. 

OSHA-10/General Entertainment Safety means the United States Department of Labor's 
Occupational Safety and Health Administration's 10-hour course on workplace health and 
safety specific to the entertainment and exhibition industries. 

OSHA-authorized trainers issue course completion cards to students that successfully complete 
an OSHA Outreach Training Program class. The Outreach Training Program offers 10-hour or 30-
hour classes for Construction and General industry, among others. To obtain an OSHA card, one 
must attend and successfully complete the entire class, including all required topics and the 
minimum number of hours. Please note that an OSHA card is not considered a certification or 
license. 

What is the Cal/OSHA-30? 

Cal/OSHA-30 means a 30-hour course offered by a training provider that is authorized by an 
OSHA Training Institute Education Center to provide the course. 

What is the OSHA-30 and OSHA-30/General Entertainment Safety? 

OSHA-30 means the United States Department of Labor's Occupational Safety and Health 
Administration's (OSHA) 30-hour course on workplace health and safety. 

OSHA-30/General Entertainment Safety" means the United States Department of Labor's 
Occupational Safety and Health Administration's (OSHA) 30-hour course on workplace health 
and safety specific to the entertainment and exhibition industries. 

OSHA-authorized trainers issue course completion cards to students that successfully complete 
an OSHA Outreach Training Program class. The Outreach Training Program offers 10-hour or 30-
hour classes for Construction and General industry, among others. To obtain an OSHA card, one 
must attend and successfully complete the entire class, including all required topics and the 
minimum number of hours. Please note that an OSHA card is not considered a certification or 
license. 

https://www.osha.gov/otiec/
https://www.osha.gov/training/outreach
https://www.osha.gov/training/outreach
https://www.iatsetrainingtrust.org/osha
https://www.iatsetrainingtrust.org/osha
https://www.iatsetrainingtrust.org/osha
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Who is considered the head of a department or a lead? 

Heads of departments and leads mean any worker that leads, supervises, or directs one or 
more workers in that same occupation and is employed in an occupation that may be certified 
by the Entertainment Services and Technology Association (ESTA) Entertainment Technician 
Certification Program. 

What is the Entertainment Services and Technology Association (ESTA)? 

ESTA is the non-profit trade association for the entertainment technology industry. ESTA 
develops standards for entertainment crafts through a technical standards program accredited 
by the American National Standards Institute (ANSI). 

What is a "skilled and trained workforce"? 

Skilled and Trained Workforce is defined by California Public Contract Code Section 2601 (d).  

Is there a document that officially certifies an employer as having a skilled and trained 
workforce? 

No. There is no formal document that officially certifies an employer as having a skilled and 
trained workforce. The employer is responsible for determining whether its employees meet 
the criteria stated in Public Contracts Code section 2601(d). 

What is the certification requirement under Labor Code 9251? 

An entertainment events vendor is required to certify in writing, as part of its contract with the 
contracting entity, that they have verified that their employees and subcontractors' employees 
have completed the applicable training and/or meet the criteria for a skilled and trained 
workforce. 

Is there sample contract language? 

Yes.  “Contractor Certifies its employees and any subcontractor employees meet the conditions 
for a skilled and trained workforce in compliance with A 1775 for Occupational Safety for Live 
Events (Labor Code Division 5, Part 14)” 

Who can a department call if they have questions regarding AB 1775 compliance? 

Departments can contact Risk Management or Environmental Health and Safety for additional 
information.   

https://codes.findlaw.com/ca/public-contract-code/pcc-sect-2601/
https://casetext.com/statute/california-codes/california-labor-code/division-5-safety-in-employment/part-14-safety-on-staging-for-live-events/section-9251-vendors-must-certify-training-completion-and-certification-requirements-of-all-employees
https://law.justia.com/codes/california/2022/code-lab/division-5/part-14/section-9250/
https://www.csulb.edu/financial-management/risk-management
https://www.csulb.edu/beach-building-services/environmental-health-and-safety

